Serefiye Sarnıcı Projesi

Özet

1500 yıllık yapı restorasyonu en az müdahale ile yapılmalıdır. Yapının tamamen temizlenmesi yada yenilenmesi söz konusu değildir. Günümüze ulaşan yapının gelecek nesillere aktarılmasını sağlayacak yapı taşıyıcı sistemine ilişkin ve malzemenin korunumuna ilişkin kararlar alınmıştır.

Bilgi

Restorasyonda yapı Yerebatan Sarnıcı gibi sadece kendisinin sergileneceği bir müze olacaktır. Bu işlevine uygun olarak restorasyonda üst giriş setinde tamamen şeffaf bir giriş binası tasarımı yapılmıştır. Tasarımda amaç 19. Yüzyıl duvarının yapılacak giriş binasından koparılması; sarnıcın 19. Yüzyıl giriş duvarının önde yapılacak olan yapıdan algılanmasıdır.

Bu nedenle yeni yapı duvarları ve üst örtüsü tamamen şeffafa, cam olarak tasarlanmıştır. Üst örtüsü 2 m. lik akslara bölünmüş ve sarnıç üst örtüsünün dışarıya yansıması olacak şekilde piramidal olarak tasarlamıştır (bkz. Avan proje). Ön giriş cephesi ve sol yan cephesi tamamen cam cephedir. Sağ yan cephe ise arazi kotu nedeni ile sağırdır.

Sarnıç duvarından 1.50 m. kadar ileriye alınmış olan yapının sarnıç ile üst bağlantısında yine cam örtü ile sağlanmıştır. Tamamen şeffaf olan yapıya giriş ve çıkışlar Pier Loti caddesindeki ön cepheden sağlanmaktadır. Bilet gişesi banko sistemi ile çözülürken çalışan büro ve tuvalet bölümleri sol bölümde çözülmüştür. Giriş alanında sarnıca ait küçük bir seri alanı da yer alacaktır.

Restorasyon projesi kapsamında sarnıcın üst setinde yer alan gençlik kültür merkezi olarak işlevlendirilecek eski Eminönü belediye binası önündeki alanda tasarlanmıştır. Sarnıç üstünde kot farkı 1 m. olan 2 st vardır. 1. Sette sol bölümde tek katlı yine sarnıç binası giriş cephesi gibi şeffaf bir kafe yapısı tasarlanmıştır. Bu kafe hem sarnıcı ziyaret edenler için hemde gençlik merkezi için hizmet verecektir.

Proje Galeri